Услуги
Ценови листи
Как работи
Доbrе дошли в Уилио! Преглеждате Wilio като нерегистриран клиент
Превключете на професионалист
Навигация
Услуги
Ценова листа
За приложението
Изтеглете приложението
Как работи
Как можем да се подоbrим
Свържете се с нас
За Уилио
Впиши се
Доbrе дошли в Уилио! Преглеждате Wilio като нерегистриран клиент
Превключете на професионалист
Навигация
Услуги
Ценова листа
За приложението
Изтеглете приложението
Как работи
Как можем да се подоbrим
Свържете се с нас
За Уилио
Впиши се
Освободен от данък общ доход

Намерете умни професионалисти

покривна топлоизолация
Подаването на проекти е безплатно
Доволна клиенткаСтрахотна комуникация, всичко вървеше по план, проектът вървеше както трябва. Страхотна работа, много добър човек, препоръчвам :)
profile image
Peter Š.Клиент
Защо Wilio?
33 626 регистрирани професионалисти
93 641 решени проекти
4.8 от 5 средна оценка на нашите експерти
226 512 Приложения Инсталации
покривна топлоизолация

Имате нужда от услуга в областта на изолацията на покриви? Wilio ще ви помогне да намерите качествени експерти в геодезия на пространство, изолация, закрепване на пароизолация и запечатване на фолиото. Цената на изолацията на покрива обикновено зависи от обхвата на услугите. Вижте повече информация за услугите: метър, шпакловка и режещ нож, предоставени от един от нашите 24 836 специалисти в категорията

Вижте също:Цени
Полезна информацияКакво трябва да знаете

Изолация на покрива
Винаги можете да разберете кой не е изолирал тавана си поради гълъбите и другите птици, които седят на покрива и се наслаждават на цялата топлина, идваща от къщата отдолу. Горещините се повишават и хитрите птици бързо се възползват.

Какво представлява изолацията на тавана?
Изолацията на тавана е бариера от материал във вашето покривно пространство. Може да се постави между греди (хоризонтални греди по пода на вашия таван) или греди (наклонени греди, които поддържат покрива).

Така или иначе, изолацията забавя преноса на топлина между вашето жилищно пространство и външния свят, създавайки по-топъл дом през зимата и по-хладен дом през лятото. Изолацията между гредите запазва топлината във вашето жилищно пространство отдолу и създава хладно таванско помещение, докато изолацията в гредите запазва топлината и в пространството на покрива.

Други предимства на покривната изолация включват:

По-ниски сметки за отопление
Подобряване на енергийната ефективност на вашия дом
Увеличаване стойността на вашия дом
Изолацията на тавана за средна къща близнак с 3 спални и централно отопление на газ може да започне с изолация „направи си сам“ за около 50 евро и това може да отнеме по-малко от година, намалявайки разходите за енергия.
Защо е необходима изолация на тавана?
В неизолирани къщи една четвърт от загубената топлина се разпространява през покрива. Изолацията на тавана или покрива е чудесен начин да увеличите уюта на дома си. И има още една добра новина: тя ще издържи повече от 40 години и би трябвало да се изплати многократно като икономия на енергия, тъй като цената на изолацията на тавана е сравнително ниска.

По отношение на ползите за околната среда, добрата изолация на тавана също ще ви помогне да намалите въглеродния отпечатък на вашия дом. Това е така, защото колкото по-добре изолиран е вашият дом, толкова по-ефективна ще бъде отоплителната ви система - намаляване на емисиите и спестяване на пари от сметки.

Мога ли сам да изолирам тавана си?
Възможно е (всъщност доста лесно) сами да поставите изолация на покрива, стига:

Лесно е да влезете във вашето покривно пространство.
Няма проблеми с влага и конденз.
Вашите тавански греди са равномерно разположени.
Вие не се опитвате да изолирате плосък покрив.
За нещо по-сложно от това трябва да сте опитен майстор или да използвате професионален техник, който знае как да изолирате тавана по най-подходящия и ефективен начин.

Плоските покриви винаги трябва да се изолират от професионалист. Ако пространството е влажно, трябва да решите това, преди да започнете каквато и да е изолационна работа.

Реставрация на къщи от нетрадиционни материали
Ако живеете в историческа къща или къща, построена с местен традиционен камък или други материали, използвайте подходящи материали и методи за изолация на тавана. В противен случай вашият дом може да не успее да се поддържа толкова топъл или сух, колкото би трябвало. Всъщност може би е най-добре да се консултирате или да наемете местни работници, които са обучени в съответните техники.

Как да изолирате тавана
Ако имате сухо таванско помещение с лесен достъп и равномерно разположени греди, най-евтиният и лесен начин да го изолирате е между гредоредите с рулони изолационен покрив. Те могат да бъдат направени от минерална вата, стъклени влакна или рециклирани материали.

Първо премахнете всички стари кутии и ненужни неща от тавана.

Осигурете всички тръби и резервоари за вода в покривното пространство от замръзване, тъй като таванът ще бъде много по-хладен, след като бъде изолиран от жилищното пространство отдолу.

Проверете дали има електропроводи. Ако има, ще трябва да е над изолационния материал, но не трябва да се разтяга, за да се постигне това. Ако не сте сигурни какво да правите, консултирайте се с професионален електротехник.

Измерете вашето таванско помещение и купете достатъчно изолационен материал, за да го покриете, за да го запълните до дълбочина от поне 270 mm.

Развийте изолацията и я поставете между гредите. Повечето греди са с височина около 100 mm (но първо измерете това), така че ще ви трябва 100 mm вълна за този първи слой. Таванските изолационни плочи обикновено са с ширина 1140 mm, така че вероятно ще трябва да ги изрежете, за да паснат. Използвайте ножици, тъй като разкъсването или разтягането на материала ще намали неговата ефективност.

Създайте втори слой под прав ъгъл спрямо първия. Ако вашият първи слой е с дълбочина 100 mm, ще ви трябва 200 mm вълна за втория слой.

Трябва да използвам тавана си като място за съхранение, мога ли все пак да го изолирам?
Ако искате безопасно да съхранявате нещата на тавана, ще трябва да прикрепите дъски над гредите. Но ако просто запълните празнините между гредите с изолация и след това преминете отгоре, няма да получите достатъчна дълбочина на изолация на тавана.

Как можете да увеличите дебелината на изолационния слой на вашия покрив

Поставете минерална вата между гредите и след това прикрепете твърди изолационни плочи върху гредите с подовите плочи отгоре. Можеш ли можете дори да закупите изолация и подови плочи, които вече са свързани една с друга, което прави работата много по-бърза и лесна.

Можете също така да използвате уменията си (или на някой друг), за да създадете по-високо ниво на пода, за да поемете необходимите 270 mm изолация на тавана.

Каквото и да решите, не поставяйте 270 мм минерална вата и след това просто я компресирайте, тъй като това ще намали нейната ефективност и можеше да използвате по-малко.

Не забравяйте, че изолацията между гредите ще създаде студено пространство на покрива, така че ако държите там нещо, което трябва да остане топло, по-добре е да изолирате гредите, а не гредите.

Как да предотвратя изтичането на топъл въздух в тавана през люка?
Уверете се, че капакът пасва плътно. Ако не е, вероятно ще трябва да бъде сменен. Ако изглежда, че се вписва по-добре през зимата, отколкото през лятото, може да имате влага на тавана и ще трябва да се справите с това, преди да обмислите изолация на покрива.

След като сте осигурили плътно прилягане, използвайте стрипер между него и рамката.

Проверете дали топлината не изтича в покрива през други отвори - например над вентилационната кутия или около тръбите. Ако има, трябва да ги запечатате, преди да изолирате тавана.

Преустроих тавана си в жилищна площ. Как да го изолирам?
Ако използвате тавана като спалня, стая за игра или кабинет, ще искате да го поддържате толкова топъл, колкото останалата част от къщата - така че изолацията на тавана няма смисъл. Вместо това трябва да изолирате покрива. Обичайният метод е да поставите твърди изолационни плочи между гредите.

Те трябва да бъдат изрязани точно на правилния размер, така че да прилягат плътно и да не позволяват течения. За да постигнете необходимата дебелина на изолацията от 270 mm, може да се наложи да изолирате и гредите с изолиран гипсокартон.

Ако изолационните плочи не ви харесват, можете да ги покриете с гипсокартон и да ги боядисате или лепите с тапети.

Можете също да използвате този метод, ако искате да запазите тавана топъл по други причини.

Моят тавански люк е твърде малък, за да влезе възрастен. Как мога да изолирам тавана?
Ще трябва да използвате професионален техник, който ще издуха гранулирана изолация във вашето таванско помещение с помощта на специално оборудване. Изолационният материал на покрива ще бъде целулозно влакно или минерална вата, която е модифицирана, за да гарантира неговата незапалимост. Това трябва да отнеме само няколко часа, в зависимост от размера на вашето таванско помещение.

Как работи изолацията на тавана, ако имате плосък покрив?
Ако имате плосък покрив, по-добре е да го изолирате отвън, а не отвътре. Изолирането му от дъното може да причини проблеми с конденза.

Когато следващия път планирате да смените покрива си, все пак ще трябва да го изолирате, за да отговаря на правителствените разпоредби. Ако планирате да го направите в близко бъдеще, има смисъл да вършите двете работи заедно. Можете да добавите слой изолация между дървената повърхност на покрива и устойчивия на атмосферни влияния външен слой.

Въпреки това, ако вашият плосък покрив няма да се нуждае от смяна в продължение на няколко години, можете да добавите изолационна плоча директно върху устойчивия на атмосферни влияния плот.

Таванът ни е малко влажен, изолацията ще го влоши ли?
Изолацията между гредите ще направи тавана много по-хладен, така че това може да влоши проблема ви с влага. Дори изолацията на гредите може да причини влага, защото спира течението и намалява естествената вентилация. Ето защо, ако решите да изолирате таванското помещение, вероятно ще е необходимо да увеличите количеството вентилация, в който случай ще ви трябва разрешение за планиране.

Препоръчваме ви да потърсите съвет от строител или експерт по влага, преди да започнете този проект. Говорете с тях за отстраняването на влага, преди да помислите за изолация на тавана.

Моят резервоар за студена вода и тръбите са горе на тавана. Ще им се отрази ли изолацията?
да Ако поставите изолация между гредите, покривното пространство ще бъде изключително студено през зимата. Следователно трябва да изолирате резервоара и тръбите поотделно, за да предотвратите замръзване и спукване. Ако това се случи, ремонтът ще струва много повече от спестяванията, които получавате от изолацията на тавана.

Ако изолирате между гредите, а не между гредите на тавана, пространството ще бъде топло и вашите тръби трябва да са добре.

Изолацията на тавана може да ви спести пари.

Няма как да го заобиколите: Ако домът ви е в студен климат, поддържането му топло през зимата е скъпо. Министерството на енергетиката прогнозира, че цените на природния газ и нафтата за отопление ще се покачат отново тази зима в сравнение с миналата - след година, в която цените на нафтата за отопление се покачиха рязко в повечето части на страната.

Разбира се, можете да намалите термостата и да си създадете навика да носите обемисти пуловери на закрито, за да намалите разходите. Но ако имате недовършено таванско помещение, правилната му изолация е един от най-лесните начини да намалите сметките си за отопление този сезон. „Направи си сам проект, с който можете да се захванете за един уикенд, а спестяванията, които получавате, се увеличават всяка година“, казва Питър. Изчислено е, че правилно изолираният таван може да спести от 10 до 50 процента от сметката ви за отопление. За топъл климат работи обратното; през лятото помага за стабилизиране на вътрешните температури в къщата, така че те да са постоянно под контрол на нуждата от охлаждане.

В един перфектен свят бихте наели енергиен одитор, който да ви каже точно колко защита получавате от няколкото инча таванска изолация, която вече имате, и да определи неща като течове на въздух, които можете да запечатате, за да сте сигурни, че изолацията ви ще работи глоба. Но ако не можете да си позволите да платите няколкостотин долара за тази услуга, не се притеснявайте: тук сме събрали цялото най-важно ноу-хау за разходите за изолация на тавана, продуктите, подготвителната работа и монтажа. Продължете да четете за повече подробности.

Цената на изолацията на тавана
Основните фактори, които влияят на разходите са:

Вид и материал на изолацията
Квадратни метри от вашия таван
Цени на доставчика или монтажника на изолация
Забележка: Ако трябва да изолирате около електрически разклонителни кутии или кабели, процесът може да изисква помощта на електротехник.

Започнете с тавана
Спрете да използвате тавана за склад. Защо? Тъй като най-лесният и евтин начин да изолирате тавана е да поставите материала под пода. Но ако подът е покрит с дъска, не е възможно да се покрие цялата необходима площ с изолация.

Не забравяйте да повдигнете пода и да наслоите новата изолация върху старата. След като пода е изчезнал, ще трябва да намерите място за извънсезонно облекло и ежедневни артикули другаде.

Изберете вида и материала на изолацията
Имате две възможности, когато изолирате таванско помещение от домашен майстор: насипен пълнеж или филц (общ термин за повърхностна изолация). И двете могат да бъдат добавени към неизолирани тавани или наслоени върху съществуващ материал. След като решите кой тип е най-подходящ за вас, проучете възможностите за материали и цените, за да ви помогнем да изберете правилния продукт. Винаги проверявайте етикетите за конкретна информация за това, което купувате.

Насипен пълнеж

Изолационните влакна се пакетират и издухват на място до желаната дълбочина и плътност с помощта на специална машина, която може да се наеме от хоби център. Можете да изсипете пълнителя на място и да го разнесете на ръка, но процесът е много по-трудоемък и резултатите няма да са толкова добри.

Работи най-добре за:

Мансарда с неравномерно или нестандартно разстояние между гредите
Мансарда с много препятствия за работа
Таванско помещение, където е необходимо да се постави изолация, тъй като тя запълва добре празнини и фуги
Мансарди с нисък таван с ограничена височина за маневриране по време на работа
Направи си сам майстори, които искат да свършат работата си бързо и да им е удобно да работят с електрическо оборудване
Опции за изолационни материали:

Фибростъкло

R-стойност на инч: 2,2-2,7
Изработено от: рециклирано стъкло или пясък, които се разтопяват и се предат във влакна
Заключение: По-лек от целулоза или минерална вата, но се сляга повече от тези материали, така че трябва да поставите по-дебел слой, за да получите защитата, от която се нуждаете.

Целулоза

R-стойност на инч: 3,2-3,8
Изработено от: Рециклирани потребителски хартиени влакна, които са устойчиви на насекоми и огън
Заключение: Най-често използваният издухан материал, но той може да изгние и да мухляса, когато е изложен на влага.

Минерална вата

R-стойност на инч: 3,0-3,3
Изработен от: Скални влакна или рециклирана шлака от доменни пещи
Заключение: Предлага естествена огнеустойчивост, но струва повече от други насипни материали.

Бати

Този гъвкав изолационен материал най-често се опакова на ролки, които се предлагат в различни дебелини и стандартни ширини, обикновено 16 инча и 24 инча, за да се поберат между греди или шпилки в дома. Доставят се с или без покритие от хартия или фолио, което служи като пароизолация. Добавяте един или повече слоя, за да постигнете желаното ниво на изолация.

Те са най-подходящи за:

Мансарда със стандартно междугредове, особено без изолация
Таванско помещение с няколко препятствия за заобикаляне
Мансарда с достатъчна височина за маневриране по време на работа
Занаятчии, които нямат нищо против да режат материал, за да пасне около препятствията
Опции за изолационни материали:

Фибростъкло

R-стойност на инч: 2,9-4,3
Изработено от: рециклирано стъкло или пясък, които се разтопяват и се предат във влакна
Заключение: Често използвани и евтини, но влакната могат да раздразнят белите дробове и кожата (макар и по-малко, отколкото в минали години, благодарение на по-доброто производство) и са по-малко ефективни при блокиране на въздушния поток от други материали.

Целулоза

R-стойност на инч: 3,7-3,8
Изработено от: Рециклирани потребителски хартиени влакна, които са устойчиви на насекоми и огън.
Заключение: Не дразни белите дробове и кожата, но продуктът се произвежда в ограничени количества производители.

Минерална вата

R-стойност на инч: 3,0-3,3
Изработен от: Скални влакна или рециклирана шлака от доменни пещи
Заключение: Той е естествено огнеустойчив, но продуктът е по-скъп от другите.

Памук

R-стойност на инч: 3,7-3,8
Изработен от: Рециклирани влакна от дънков плат
Заключение: Блокира въздушния поток и предаването на звука, но материалът е по-скъп от другите.

Увеличете размера на съществуващата изолация
Вземете ролетка и фенерче, за да видите каква изолация вече имате на тавана и колко е дълбока. Издърпайте и изхвърлете всеки компресиран, зацапан с вода или мухлясал материал - безполезен е.

Колко изолация да закупите
Измерете квадратурата на вашия таван. Прочетете етикетите за безплатен пълнител; всяка торба изброява необходимите дълбочини за диапазон от R стойности и броя на торбите, необходими за покриване на 1000 квадратни метра на тези дълбочини.

За вата или ролки, изчислете броя въз основа на ширината и дължината на използвания продукт. Така или иначе, вземете допълнителна чанта или руло - определено не искате да свършите точно преди работата да е свършена.

Подготвителна стъпка номер едно: Осигурете въздушно уплътнение

Празнините в тавана или между долните етажи и тавана ще позволят на нагрятия (или охладения) въздух да излезе навън, правейки всяка добавена изолация по същество безполезна. (Ето диаграма на често срещани течове на въздух.) Ето един бърз грунд за елиминиране на петна, склонни към течение.

Около тавански прозорци: Използвайте консервирана, минимално разширяваща се спрей пяна около корпуса и уплътнете течовете около крилото и облицовайте с уплътнение от пяна.

Около канали, проводници, смукателни вентилатори и тръби: Пролуките могат да бъдат запечатани с огнеупорен уплътнител; запечатайте по-големите с огнеупорна спрей пяна

Около комини и димоотводи: Използвайте метална обшивка, запечатана с високотемпературен уплътнител или огнеупорен цимент

Други ключови подготвителни стъпки преди изолацията

Елиминирайте тези фактори, за да сте сигурни, че вашата изолация ще издържи с години и запазете въздуха там, където му е мястото: във вашия дом.

Поправете течовете на покрива. Водата е враг на изолацията. Той създава почва за размножаване на мухъл и унищожава въздушните джобове, които блокират топлинния поток. Потърсете водни петна по обшивката на покрива и влажни или мухлясали петна по тавански греди и съществуваща изолация като улики за местоположението на теча.

Проверете осветителните тела. Освен ако не използвате изолация от минерална вата или вашите тела не са класифицирани като безопасни за контакт с какъвто и да е вид изолация, не позволявайте материалът да докосва или покрива подовите лампи - това е опасност от пожар. Създайте предпазна междина от най-малко 3 инча около всички тела, като използвате плат, метална облицовка или скрап от шперплат.

Насочете всички всмукателни вентилатори и вентилационни отвори навън. Въпреки че е против строителните норми да се отвежда всякакъв вид изгорели газове в тавана, много домашни майстори го избягват. Коригирайте тази грешка, така че влажният отработен въздух да не се улавя във вашата изолация и да я унищожи.

Защитете се при полагане на изолация
Ето пример за това как да свършите работата без инциденти или наранявания.

Носете маска за прах, предпазни очила, работни ръкавици, риза с дълги ръкави и дълги панталони, за да предпазите белите дробове, очите и кожата си от влакната.
Не стойте на гредите. Ако загубите равновесие, можете да ударите тавана. Използвайте парче шперплат или няколко здрави, широки дъски като стояща повърхност и ги местете, докато работите. За стабилност те трябва да покриват поне три греди.

Осветете тъмните ъгли на тавана с преносими лампи, захранвани с батерии, или закопчаващи се лампи за работилница.

Поддържайте потока на таванския въздух

Покриването на отворите на софита с насипен пълнеж или филц, което постигате, ако поставите изолация по стрехите, е огромно не-не. Въздушният поток от софитите към вентилационния отвор на билото поддържа покрива хладен и предотвратява образуването на ледени бентове. Материалът ще блокира този поток. По същата причина изолацията не трябва да докосва долната страна на покрива. За да предотвратите разпространението на материала, прикрепете пластмасови или дунапренови дефлектори към обшивката на покрива близо до стрехите.

Ако изолирате от нулата, поставете правилната бариера срещу пара на правилното място.

Въпреки че някои прежди се доставят с хартия или фолио, които могат да действат като бариера срещу пара, някои експерти предпочитат да използват 6 mm полиетиленово фолио, нарязано между гредите и шевовете, запечатани с фолийна лента, за да се предотврати проникването на влага в изолацията. Независимо дали използвате насипен пълнеж или филц, поставете бариерата срещу пара възможно най-близо до топлата страна на вашата изолация, където може да влезе горещ, влажен въздух - към вътрешността на къщата в студен климат (под изолацията на пода) и на тавана за горещ въздух (горната част на подовата изолация). Някои зони не изискват пароизолация.

Други трикове и съвети за поставяне на изолация
Работете от периметъра на тавана към вратата или люка, за да не стъпите върху цялата изолация, която току-що поставихте.
Винаги покривайте върховете на гредите на тавана, за да сте сигурни, че изолацията е достатъчно дълбока, за да отговаря на вашата целева R-стойност и за да предотвратите загубата на топлина, която възниква при дървената рамка.

Вземете душ обилно през целия ден, за да премахнете мъх от кожата си и изперете работните си дрехи след едно обличане.

За безплатно попълване

Фиксирайте блокировката около люка или вратата, за да позволите материалът да бъде положен около зоната без изтичане.

Уверете се, че дълбочината на пълнежа е равномерна на тавана. За да осигурите равномерност на издухания материал, завийте водещите елементи дълбоко в цялото пространство.

Ако искате да получите целевата R-стойност от продукта, който сте избрали, използвайте броя торби, които вашите изчисления показват, че таванското помещение трябва да бъде изолирано - никога по-малко. Ако сте достигнали целевата си дълбочина, но все още имате няколко останали торби, продължете да добавяте материал на еднаква дълбочина в цялото пространство, докато не използвате всички торби.

За да помогнете на материала да постигне правилната плътност по време на употреба, дръжте маркуча за продухване успореден на пода и гредите на пода. Издухайте пълнителя между и върху гредите, а не върху тях.

За бати

Когато полагате продукта за първи път, винаги използвайте неопаковани филцове, за да предотвратите задържането на влага между новия и стария слой изолация. Можете да ги купите без покритие или просто да премахнете хартиената или фолиевата подложка.

Поставете новия слой незашит филц перпендикулярно на стария слой, за да покриете празнините в долния слой. Съседните ленти трябва да са плътно прилепнали, но не достатъчно стегнати, за да ги компресирате.

Никога не поставяйте по-тежки филцове като памук върху по-леки като фибростъкло. Ще компресирате долния слой и ще намалите неговата ефективност.
Винаги изрязвайте ламели, за да паснат около препятствията и проникванията. Ако ги запушите или ги натиснете около тръбите, ще компресирате джобовете за задържане на въздух в материала и ще намалите изолационните му свойства.

Не оставяйте празнини между летвите и гредите, препятствия или съседни летви. Дори тесните ще причинят изтичане на въздух. Вместо това изрежете тънка лента от изолацията, която използвате.

Защитете точките за достъп

Тавански люк или врата: Прикрепете твърда изолация от пяна към таванската страна на люка или вратата.
Прибиращо се стълбище или стълба: Пазете подслона си от течения с изолирана палатка с цип.

Съвет: Нарежете тестото с кухненски нож. Някои професионалисти го предпочитат пред обикновените ножове, защото голямото острие лесно реже дебел материал. Използвайте парче шперплат като повърхност за рязане и линийка като помощно средство за рязане.

Мислите ли да завършите тавана?
Ако мислите да промените таванското помещение в складово или жилищно помещение, струва си да промените тактиката на изолация между гредите и стенните греди вместо пода. Можете да използвате панели от твърда пяна или да наемете професионалист за нанасяне на изолация от пяна със спрей.

Блоковете от пяна блокират въздушния поток без пароизолация и имат по-висока R-стойност на инч от насипния пълнеж или филца, така че получавате повече защита с по-малка дълбочина. За разлика от насипния пълнеж или филца, трябва да използвате пяна за пръскане, за да покриете отворите на софита (те не са необходими за охлаждане на покрива). След това покрийте пяната с гипсокартон според изискванията за пожарна безопасност.